Perbezaan MRTT vs PL

with No Comments
Perbezaan MRTT vs PL. Mortgage Reducing Term Takaful atau Property Legacy. Ramai di antara kita yang membuat pembiayaan rumah dengan pihak bank, diwajibkan untuk mengambil satu polisi takaful tambahan.

Anda suka atau tidak, anda wajib ambil tambahan polisi untuk melindungi pembiyaan rumah anda. Selain dari bank mendapat keuntungan dari “Cross Sale” bank juga mahu jaminan ke atas duit yang mereka beri kepada anda.

Demi memastikan pembiayaan rumah tersebut lulus, kita pun ambil saja tanpa mengambil tahu apa itu MRTT atau PL. Ada yang boleh masukkan ke dalam pembiayaan, ada yang perlu bayar guna duit sendiri. Ada yang mempunyai Cash Value, ada pula yang tiada apa-apa.

Info Lanjut Artikel MRTT Klik Di Sini

Saya akan terangkan apa Perbezaan MRTT vs PL. Ada yang baik dan ada yang buruk. Apa pun kita lihat bagaimana anda merancang kewangan anda.

Berhutang itu tidak bagus tetapi jika anda berhutang dan pandai urus hutang dengan memindahkan risiko tersebut kepada operator lain itu adalah tindakan orang yang bijak.

Sebab tu kita kena tahu betul-betul apa itu MRTT dan PL, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Definisi MRTT dan PL

Kita mula dengan yang asas dulu, jom tengok definisinya:

MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang

PL – Property Legacy atau dalam BM – Legasi Hartanah

Reducing di sini bermaksud, perlindungan Takaful akan berkurangan mengikut tempoh pembiayaan rumah kita. Ia bergerak seiring dengan jumlah pembiayaan yang semakin berkurang setiap tahun.

Mana Lagi Mahal, MRTT ke PL?

Ini adalah soalan subjektif, tetapi kalau diikutkan PL lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang meningkat saban tahun. Dan PL ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan bank, jadi kena keluar daripada poket sendiri untuk membayarkan. Tetapi PL ni dibayar secara ansuran, jadi tak rasa sangat.

Join Cahnnel Telegram Tips Hartanah AAA Klik Di Sini

Manakala MRTT pula lebih murah, sebab jumlah perlindungan yang semakin berkurang.

MRTT ini pula boleh dimasukkan sekali ke dalam pembiayaan dan hanya dibayar sekali saja secara lump sum.

Kita ambil jumlah pembiayaan sebanyak RM400,000 dan tempoh pembiayaan selama 35 tahun sebagai contoh:

  1. Contoh Pengiraan MRTT

Jantina: Lelaki

Umur Pemilik Rumah: 35

Jumlah Pembiayaan: RM400,000

Tempoh Pembiayaan: 35 tahun

MRTT: RM 32,800.00 bayar lump sum dan boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan

Nak tahu sendiri berapa anda perlu bayar? Sila rujuk kalkulator Takaful Ikhlas MRTT

  1. Contoh Pengiraan PL

Malangnya, tiada kalkulator umum untuk mengira PL ini. Ini disebabkan ia lebih kepada perlindungan takaful yang serba lengkap, bergantung kepada umur, risiko, rider atau add-on dan sebagainya.

Tetapi anda boleh mencari mereka yang memilik Lesen Takaful Keluarga untuk mengeluarkan satu Proposal Property Legacy Comprehensive berkenaan hartanah anda.

Tetapi secara kasarnya, jika kita ambil contoh yang sama dengan jumlah pembiayaan RM400,000 dan tempoh pembiayaan selama 35 tahun, maka PL yang perlu dibayar tak sampai pun RM300 sebulan

Angap ini sebagai simpanan dan perlindungan hutang rumah anda 2 dalam 1

Perlindungan Yang Ditawarkan, Mana Lagi Elok?

Anda mesti dah dapat agak kan? Sudah tentu PL dapat memberi perlindungan yang lebih komprehensif. Ingat lagi tak awal tadi kita ada jelaskan bahawa perlindungan PL kekal sepanjang tempoh pembiayaan?

Selain daripada itu, kita juga boleh sertakan sekali Rider seperti 50 jenis penyakit krtikal, Kemalangan dan lain-lain yang berkaitan.

Ini bermakna, jumlah perlindungan sebanyak RM400,000 tadi akan kekal sehingga 35 tahun.

Jadi kalau apa-apa berlaku sepanjang tempoh pembiayaan tersebut, kita akan ada duit lebihan kerana jumlah pembiayaan berkurangan setiap tahun, padahal jumlah perlindungan maintain sepanjang 35 tahun.

Katakan 15 tahun PL telah berjalan dan jumlah pembiayaan hanya tinggal RM250,000 perlindungan masih RM400,000. Kalau apa-apa berlaku, rumah habis bayar, ada duit lebih lagi untuk waris.

Bukan itu sahaja, PL turut mempunyai Nilai Tunai atau Cash Value. Jadi rumah pun dapat, pampasan pun dapat. Ok ke Ok?

Ringkasan MRTT vs PL

Untuk memudahkan pemahaman kita, boleh rujuk kepada infografik perbandingan di bawah. Lepas ni senanglah nak buat keputusan.

#propertylegacy

Sila komen dan tulis idea anda dengan gembira...